חדשות ופרסומים

העבודה היא חיינו

2017-11-05 00:10:50
ע"י עו"ד ענת אשכנזי

האדם מבלה חלק נכבד מיומו במקום העבודה, וכאשר הוא נפגע במהלך העבודה, סלולה בפניו הדרך לתבוע את המוסד לביטוח לאומי ואת המעסיק שלו, אשר מוטלת עליו האחריות לדאוג לעובד לסביבת עבודה בטוחה.

חוק פקודת הבטיחות בעבודה ופקודת הנזיקין קובעים כי על המעסיק מוטלת האחריות לדאוג לתנאי עבודה בטיחותיים לעובדים, ובית המשפט העליון קבע בשורה ארוכה של פסקי דין כי המעסיק צריך ליתן לעובד.
1. הדרכה ביחס לאופן ביצוע העבודה שעליו לבצע וביחס לדגשים הבטיחותיים שבמסגרת העבודה.
2. לפקח שהוראותיו מבוצעות הלכה למעשה.
3 להתריע בפני העובד על הסכנות הקיימות במקום העבודה באמצעות שילוט באזורים מסוכנים
4. לספק לעובד כלי עבודה תקינים וייעודיים לביצוע העבודה.
5. לספק לעובד אמצעי מיגון כגון אוזניות, כפפות ומשקפי מגן במידת הצורך.
6. לדאוג לסביבת עבודה נקייה לעובד כדי למנוע פגיעות.
7.לדאוג להתאים את היקף העבודה במפעל למספר העובדים כדי למנוע סכנות שמקורן בלחץ ובעומס.

אלא שהעובד הסביר אינו מודע למלוא זכויותיו, ובשל פער הכוחות בין הצדדים נאלץ הוא לעבוד לעיתים קרובות בתנאים קשים ומסוכנים ואף להיפצע.

מקרה שהגיע זה מכבר למשרדנו: בחור אשר ביומו הראשון לעבודה נשלח לעבוד על גג שביר של מבנה מבלי לקבל הדרכה כלשהי אודות העבודה ומבלי שהמעסיק התריע בפניו אודות הסכנות הקיימות בגג, וכשהעובד האובד דרך על אזור כלשהו בגג, הגג התמוטט והעובד נפל מגובה שלכ-10 מטרים ונפצע קשות. לאחר התאונה הבחור הגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי שהכיר בתאונה כתאונת עבודה, וקבע כי לתובע נכות משוקללת בשיעור של 48%. במקביל הוגשה תביעה כנגד המעסיק ובית המשפט קבע כי המעסיק התרשל ולכן הוא יפצה את העובד בסכום של 500 מאות אלף ₪.

מקרה נוסף שהגיע למשרדי: בחור אשר עבד כמכונאי מלגזה, ונשלח ע"י המעסיק להחליף גלגל במלגזה אצל לקוח , שם לא היו לעובד כוח עזר ואת הכלים המתאימים להחלפת הגלגל, ובמהלך העבודה ועקב התנאים הגלגל נשמט מידו של העובד על האצבע השלישית בידו הימנית, וחלק מהאצבע נכרת. לאחר התאונה המעסיק אילץ את העובד לחתום על מסמכים בהם העובד מסיר את האחריות מהמעסיק, אך בחלוף זמן מה ובסיוע משרדנו הוגשה תביעה כנגד המעסיק, ולאחר עיון מעמיק בחומר הראיות קבע בית המשפט כי המעסיק התרשל, וכי היה עליו לדאוג לכוח עזר ולכלי עבודה תקינים גם מחוץ למפעל, וכי על המעסיק לפצות את העובד בסך של 250,000 ₪..

הלכה פסוקה היא כי מעביד חב חובת זהירות כפולה כלפי עובדיו, בהנהגת שיטת עבודה בטוחה ובפיקוח עליה. מעסיקים רבים מתרשלים ואינם מקפידים על כללי הבטיחות ועל תנאי עבודה ראויים במקום העבודה, וכופים על העובדים תנאים קשים שבסופו של יום גורמים לתאונות קשות. לרוע המזל לא ניתן לאחר התאונה להשיב את מצב העובד לקדמותו, אך ניתן לפחות לתבוע את המעסיק בשל רשלנותו, ולקבל פיצוי כספי ראוי בשל הנזק הגופני שנגרם לעובד.


לפרטים: ענת אשכנזי , עו"ד
0523524023.

X
ליעוץ חינם אנא השאירו פרטיכם
ליעוץ חינם